Creative Colours

A few weeks ago a staff member from the Warringah Council phoned to ask if I could help with a colour scheme for a new building. Of course I said yes and made a time to visit the site and discuss the requirements. Council were remodelling a disused Scout Hall and turning it into a Creative Space.

Front view of new Art Space before

Front view of new Art Space before

View of front door after

Front view of after

The feature of the build was, that apart from the roof, every product was recycled. The materials which were in the building that would not be required were being sent away to be used elsewhere and any new materials were sourced from Kimbriki.

Rear of building before

Rear of building before

Rear of building after

Rear of building after

The council had fairly recently updated their image and brand and had new corporate colours which they hoped to use on the building.

Council Corporate Colours

Council Corporate Colours

The building was set on the edge of playing fields and opposite a residential area. The council needed the building to stand out so it could be seen on approach yet didn’t want it garish and offensive to the neighbours. They also wanted the integrity of the building and the recycled materials to remain a feature yet not look like a shack.

Side view of building before

Side view of building before

Side building after

Side building after

The building opened last month and it looks great. The building sits amongst she-oaks and so the building didn’t stand out too much I chose a grey for the body of the building. Using the orange and purple from the Council’s corporate colours, I selected different areas to highlight and give the building life. It will be used as a creative space and these two colours ooze creativity.

Open studio before

Open studio before

Open studio after

Open studio after

I chose to leave some of the timber beams unpainted as well as the recycled colorbond sheeting which forms the subfloor walls. The side area which will form a breakout or semi open studio had beautiful rusty walls. I wanted to leave them unpainted but painted the recycled pool fence and ladders to tie this area in with the main building.

Back verandah before

Back verandah before

Back verandah after

Back verandah after

I think it looks great and will breathe new life into what could have been just another abandoned building.

Signage If you would like assistance choosing colours for the exterior of your building, contact us for an online or in-person consultation.

We welcome you to subscribe to our mailing list to receive our newsletter filled with tips and tricks to create a home you love

* indicates required

Trackbacks

  1. […] follow my blog, you would know that I was a finalist in the Commercial Exterior category with my Warringah Creative Space project. Unfortunately I didn’t win (not that I was expecting to). Craig Tan Architects won […]

Open modal